Хорватія

Головна » Країни » Хорватія

Хорватія  вважається одним з найбільш екологічно чистих місць в світі. Завдяки унікальному середземноморському клімату, країна користується величезною популярністю серед західноєвропейських туристів. У Хорватії найбільший показник ясної погоди в Європі – майже 300 сонячних днів в році. Купальний сезон триває з середини червня до кінця вересня.

Соснові ліси сусідять тут з тропічними рослинами, а прозорість води досягає 50 метрів. Крім Адріатичного узбережжя, Хорватія славиться своїми термальними і мінеральними джерелами. На її території розташовані 7 національних парків.

Географія і природа

Східна частина Хорватії (Славонія) – горбиста рівнина, пересічена долинами річок Сава і Драва (південно-західна околиця Середньо-Дунайської рівнини).

У центральній і західній частині Хорватії – різко розчленоване Динарських нагір’я (висота до 1831 м). На півдні і південному сході – смуга гористого узбережжя Адріатичного моря і Далматинські острова (Крк, Црес, Паг).

У східній частині Хорватії клімат помірно континентальний, на Дінарськом нагір’я – з тривалою холодною зимою, на узбережжі – субтропічний середземноморський. Опадів випаде 600-700 мм на рік, на узбережжі до 1000 мм.

На рівнині зустрічаються ділянки широколистяних лісів; в горах переважають букові, дубові ліси і пустки; на узбережжі – середземноморська рослинність (маквис).

Клімат

Клімат в центральному регіоні країни помірно континентальний, з жарким і сухим літом, холодною і вологою зимою. У гірському районі прохолодне літо і холодна зима з великою кількістю снігу. На узбережжі Адріатичного моря панує середземноморський клімат з жарким і дуже сухим літом і теплою вологою зимою. Середня температура січня: в центральному районі -1 … + 3 ° С, в гірському регіоні від -5 … 0 ° С, на узбережжі + 5 + 10 ° С. Середня температура серпня: в центральному регіоні + 20 + 23 ° С, в горах + 13 + 18 ° С, на узбережжі + 23 + 26 ° С.

Кухня

Хорватія славиться чудовою морською кухнею. Тут готують різноманітну рибу, головоногих молюсків, раків, лангустів і устриць. Їх смак прекрасно поєднується з терпким ароматом місцевого розливного вина. Крім стандартної європейської кухні Хорватія пропонує свої найпопулярніші національні страви: із закусок – знаменитий далматинець або істрінський прошутто (в’ялене м’ясо), пашській або лічскій сир, овечий сир, Славонський кулен (вид ковбасок), знамениті самоборськіє або загірскі чешновки (ковбаски), свіжий сир зі сметаною…

×